orustskolautvecklingsarbete

Här har jag skrivit för att 2011-2016 dokumentera skolutvecklingstankar utifrån mitt perspektiv såsom inom Orust kommun anställd rektor, med det tillfälliga uppdraget IKT-koordinator (i samband med vår breda satsning på digitala lärverktyg). En perfekt parkerad blogg att kolla på då och då. Hur tänkte jag då? Hmm... Sometimes I write in english. Administreras av/administrated by [email protected]

Min första dag med mini-iPad

Kategori: Allmänt

Storleken känns väldigt ok för mig. Men andra säger att den är för liten om 2 elever ska samarbeta kring den. Ska kolla med Tanum om det är så, om de nu prövat med mini-iPads. 
 
Har haft en iPad (första modellen) och alltid tyckt min skrivhastighet blir så dålig där. För jag älskar att skriva. Men nu ska jag utmana mig själv. Tycker att jag tappar fokus på vad jag skriver (kan inte se på det jag skriver, full fokus på att kolla på tangenterna. Jag tappar alltså i skrivprocessen att jag ser det växa fram. Jag får se det i huvudet istället. Känns ok "so far".
 
Som grund (sådana jag alltid jobbar med) avs appar har jag lagt in:
iWorks (75,-x 3 program) och iLife (38,-x 3 program). Photo Booth ingår från grund.
Explain everything (22,-) för riktigt bra whiteboard-inspelningsprogram.
Summa 361,- inkl moms
I övrigt från gratis-världen:
-för att läsa, Bluefire reader (m Adobe-ID samt lånekortsnummer blir VG-regionens e-bibiliotek tillgängligt) och iBooks
-för musik, Spotify
-för röstförvrängning, Voice plus
 
Köpte den billigaste 16 Gb med Wifi inkl Apple Care Protection Plan 3 år och ett smart-cover.
Summa 3 378,- exkl moms
 
Det första jag gjorde var att göra en film i iMovie. Med stillbild, rörlig bild, bakgrundsmusik och ljudpålägg. Så himla enkelt och kul!
 
Nu blir det till att utmana sig själv i det vardagliga arbetet, blir mycket i Google Apps och iLife-paketet. Med den här lilla prytteln enbart. Har prövat lite i Google Apps. Bättre med Chrome än med Safari.
 
Hittar ingen skärminspelningsapp. Som med ChromeBooken verkar det inte fungera med webresurser som kräver Java. Java is disabled in this browser säger den (använder Chrome).
 
Fortsättning följer.

De båda bredvid varandra - vilken tar jag när och varför?

Kategori: Allmänt

Sorgligt det där youtube-klippet som jämför kallstart på ChromeBook och Volvo-PC... Att det får vara så i skol-Sverige är inte klokt.
 
 
Blir samtidigt så ledsen när mina kollegor i Munkedal - Sotenäs - Lysekil verkar bli intvingade i bara Microsoft-världen. Tur att eldsjälar finns via ex Skoldatatek som trycker in variation på sitt eget sätt underifrån. Hur kan en IT-enhet få bestämma vilket vägval skolor ska ta kring hårdvara/mjukvara/moln 2013??? Helt ofattbart. Eldsjälar, heja på!!!
 
Har fått många frågor om hur en MacBook skulle stått sig i testet enligt länken ovan. Självfallet är MacBook långsammare igång vid kallstart än en ChromeBook. Det är dock lika om man kallstartar en ChromeBook mot att väcka en MacBook från vila. Jag stänger väldigt sällan av min MacBook. Så i min vardag är MacBook lika snabb OCH har samtidigt så mycket mer under skalet.
 
Så här långt i testet för mig med både MacBook Air Edu och ChromeBook Samsung serie 3:
 
När jag vill blogga eller bara skapa i Google Drive så tar jag ofta ChromeBook. Tangentbordet är helt OK, skärmen lite liten, bildkvalitén sådär, störigt att inte ha tangentljus, lätt att få ner skärmdumpar på bilder man vill använda samt är liten och behändig i knäet.
 
Så fort jag vill skapa något mer viktigt med text/bilder/film/ljud så blir det MacBook. Direkt känner man skillanden mellan robusthet och plastighet. De 13" känns så mycket skönare än 11", styrplattan känns mer robust, bildkvalitén är bättre, skönt med tangentljuset men den blir allmänt lite varmare i knäet.
 
Plastigheten i ChromeBook får en att undra över hållbarheten kring elevhantering. Elever älskar att lyfta datorn i ett hörn för korta förflyttningar. Känns som att ChromeBook nästan böjs då. Argumentet att "ja, men om de går sönder så är de så billiga att vi tar från ett buffertlager" känns lite tunt. Det är lite mer "slit och släng" känsla över ChromeBook och jag undrar hur det påverkar eleverna och konsumtionssamhället i övrigt. Man är nog inte lika stolt över sitt personliga verktyg om man har en ChromeBook som om man har en MacBook. Sedan hur viktigt det är kan man ju diskutera. Jag har ju en ganska bred bild idag hur våra elever hanterar datorn och jag skulle bli orolig om någon skulle tvinga på oss ChromeBooks idag som 1-1 verktyg. Får en bild framför mig i huvudet att hade man 1-1 ChromeBooks så skulle parken snabbt bli ganska sliten och huvudbryet med att att ha burkarna i  tillräckligt bra skick skulle bli mer akut än att coacha eleverna kring hur jobba med de ständigt föränderliga webresurserna.
 
Att när jag skapar via mitt valda digitala lärverktyg kunna välja webresurs och/eller bra installerad avancerad multimediamjukvara är en lyx. Men det kan jag med Mac.
 
Har nu beställt en mini-iPad och ska använda den parallellt med de 2 andra. Redan nu vet jag ju att mjukvaran i multimediapaketet man kan köpa till via App-store (om man vill) är klenare än i OS X och det ska bli spännande att se vilken känsla jag får med den.
 
Nästa steg blir sedan att närma mig Windows 8 i någon förpackning. Någon som har ett bra tips på bra prisvärd variant, med motivering?