orustskolautvecklingsarbete

Här har jag skrivit för att under 2011-2016 dokumentera skolutvecklingstankar utifrån mitt perspektiv såsom inom Orust kommun anställd rektor och sedan uppdraget IKT-koordinator (i samband med vår breda satsning på digitala lärverktyg). En perfekt parkerad blogg att kolla på då och då. Hur tänkte jag då? Hmm... Sometimes I write in english.

Reflektion så här lite i efterhand från Finlandsbesök #2

Kategori: Benchlearning 2011 Sverige-Finland

Vid första besöket i Finland fick vi oss till livs att finnarna inte själva vet varför de får så bra resultat. Lärgrupper bildades där finnar och svenskaar blandades. Det bestämdes att skolbesök skulle göras inom lärgruppen i Finland och Sverige.

Under andra besöket i Finland möter vi en kultur som verkar tycka att utbildning är viktigt. Varför det är så är inget vi i Sverige kan kopiera. Men oj vad vi kan lära av varandra bara som nordiska kollegor. Ex så hade en finsk "högstadie"-rektor tagit mitt råd kring deras IKT-nuläge ( de vill hemskt gärna utveckla det ), han startade efter första besöket en arbetsgrupp hemma beståeende av elever och lärare som skulle se vad som behövde göras.

Finland har inte hoppat på alla trender från USA i samma omfattning som vi gjort. Jag mötte många passionerade lärare ( och de var inte utvalda utan allt skedde väldigt slumpmässigt utifrån vad som fanns igång på skolan när vi var där ). Jag mötte en anda där utbildning verkade vara viktigt. Rektor kände sig väldigt säker på hans/ hennes mandat. På gymnasienivå jobbar 75% av alla skolor med 75-minuterslektioner ( 4 ämnen/ dag ). Varför? Så självklart, mer sammanhållet för eleven, bättre kvalité på lärmiljön.

Finlands lärplikt är något annat än vår skolplikt. Den sätter högre krav på föräldrarna att se till att barnen lär sig. Men likväl så betyder det också att vissa föräldrar undervisar sina barn själva i hemmet. Inte vanligt men det förekommer. Skolplikten hos oss fokuserar på att det är i det sociala sammanhanget man lär sig, i skolmiljön.

I vårt Orust-perspektiv, möjligt på kort sikt
Kontakter har knutits för ett fortsatt bra utbyte på många plan.
Möjligt elevutbyte gentemot skolan med den konstnärliga profilen i Tammerfors.
Möjligt lärarutbyte gentemot den svensktalande skolan i Österbotten ( Pedersori ).

Nu ser vi fram mot v. 37/ 2011. Då kommer Håkan, Jyrki, Saara och Helena till Henåns skola på tisdag för en fulldag med observationer, spontana samtal, intervjuer med elever och personal.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: