Lärande i det digitala samhället -- Orust 2015-09-18
Kategori: Allmänt
Alla pedagoger på Orust i grundskolan och gymnasiet var inbjudna för att få 5 st inspirations-pass kring viktiga verktyg/metoder. Verktyg/metoder som vi själva har tillgång till eller lätt kan få tag i. Självfallet var lakanet från 2014 med. Eleverna Jakop och Mathilda (som var 2 av elevvärdarna 2014) uttryckte sitt gillande i FB-gruppen vi fortfarande faktiskt har kvar. Lakanet låg på golvet i aulan och sufflerade Fredrik Holmberg från Filmpedaogena Folkets Bio under hela dagen.
Han är så passionerad och påläst om vad som påverkar oss i text, stillbild, rörlig bild och ljud. På riktigt ett
högoktanigt bränsle som gav många intresset att börja lära sig mer om Medie- och Informationskunnighet.
En annan passionerad och medryckande individ är Carl Heath.
Den här dagen utmanade han deltagarna i att 2 och 2 prova på digital design med hjälp av MakeyMakey-kretskort. Mycket skratt och engagemang under det passet.
Vi har kommunlicens på AppWriter Cloud, en mångfacetterad talsyntes som plugin till Chrome, knuten till ens konto i vår GAFE-domän. Stefan och Therese från Wizkids kom hela vägen från Danmark och visade på basic och finesserna. Jag tror på talsyntes för alla, inte bara för barn i behov av särskilt stöd.
Det många inte vetat är att varje användare kan gå in och få en översikt över sina vanligaste felstavningar. Mycket användbart.
Vidare så var Johan från Mediapoolen här för att kicka igång så många som möjligt med tjänsten "Digital Pedagogik". Framför allt en tjänst som samlar ihop bra strömmande media sorterat utifrån ämne och ålder på eleverna. Orust är delägare i Mediapoolen, tillsammans med 36 andra kommuner.
Johan arbetar som mediepedagog och är mycket ute på skolor runt om i de 37 kommunerna.
Jag hade med mig en kollega inom skrået "Google Certified Innovator", Fredrik Hedström. Han skulle göra folk nyfikna på HangOuts, som ett fantastiskt kommunikations-verktyg.
Här var det också MÅNGA härliga skratt under passen.
Vi avslutade i aulan med en demoslam (1 lärare vann fint pris) och vinstudelning i vår tävling för dagen. Nu har många lärt sig att stava till #fuckupreneur, vilket är bra att våga vara som pedagog bland kollegor och elever.
Det är genom misstag vi lär oss bäst som pedagoger.
Det är lärare som använder sig av en medveten variation som eleverna tycker bäst om.
Sammanfattningsvis, en intensiv dag med en minimalistiskt planerings- och genomförandeorganisation. Jag tackar alla som kom, genmförare som deltagare som kök som städ som vaktmästare...