orustskolautvecklingsarbete

Här har jag skrivit för att under 2011-2016 dokumentera skolutvecklingstankar utifrån mitt perspektiv såsom inom Orust kommun anställd rektor och sedan uppdraget IKT-koordinator (i samband med vår breda satsning på digitala lärverktyg). En perfekt parkerad blogg att kolla på då och då. Hur tänkte jag då? Hmm... Sometimes I write in english.

Dag 2 i Finland

Kategori: Benchlearning 2011 Sverige-Finland

Ett samarbete med Finland har inletts. För min del innebär det att vara i en lärgrupp ( Aleksis 2 ) med Jyrki, Saara, Håkan och Helena. Jyrki har hand om år 7 - gymnasiet. Saara har hand om år 7-9. Håkan har år 7-9. Helena från Sverige har förskola-år 6 i Trelleborg. Jag har för dem stolt visat upp vår skolkatalog på Henån.

Vi började precis som ni mån v 44 med att själva formulera vårt enskilt största dilemma kring skolutveckling. Och sedan använder vi varandras kunskaper, annan beprövad erfarenhet för att hitta vägar för att lösa dilemmat. Kopplat till vetenskapliga grunder.

Under dagen har det varit varvat gemensamma s k "keynotes" ( föreläsningar som ska ge bränsle till i det här fallet lärgrupperna ).

Inledde gjorde Kauko Hämäläinen från Helsingfors universtitet.
Han konstaterade att finnarna inte analyserat varför de gör så bra ifrån sig på PISA. Men de har ett läge där de bästa kvinnliga talangerna i landet blir lärare i "primary school" ( vårt lågstadium ).

Första keynoten var med Pasi Sahlberg från CIMO ( Centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete ) i Finland.
Han gjorde klart att det viktigaste för en skolas kultur är att:
- äga en vision ( pedagogisk helhetside )
- delta i skolutveckling
- vara medveten om varför olika trender i skolan uppstår

Sedan fick vi träffa våra processledare ( de kallar sig "process facilitators" ). En från Finland och en från Sverige. De ser till att allt fungerar och lämnar inspel till lärgrupperna.

Andra keynoten var med Monika Törnesten och Helene Ärlestig från Umeå universitet.
De pratade om hur vi skulle arbeta som pedagogiska ledare. Tänk om våra politiker vore med här! Det krävs en del för att ha tid för att kunna vara det fullt ut, pedagogiska ledare också. Men mycket i vardagen går såklart att göra bättre.

Summering:
Bra dag. Fick mycket energi för vårt arbete mot en pedagogisk helhetsidé. Har en lärgrupp med mycket samlad erfarenhet. Arbetet i lärgrupperna ser lovande ut. I september kommer de till Sverige. Och ska bl a se på Henåns skola.

Återkommer imorgon.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: