orustskolautvecklingsarbete

Här har jag skrivit för att under 2011-2016 dokumentera skolutvecklingstankar utifrån mitt perspektiv såsom inom Orust kommun anställd rektor och sedan uppdraget IKT-koordinator (i samband med vår breda satsning på digitala lärverktyg). En perfekt parkerad blogg att kolla på då och då. Hur tänkte jag då? Hmm... Sometimes I write in english.

3 utmanande generella "tänk om..."-meningar

Kategori: Allmänt

Tänk om alla verksamhet, men i synnerhet lektionerna, i skolans värld först och främst ( oavsett stoff-område ) kunde ha fokus på att utmana våra elever kring något eller några av de grundläggande kunskapsförmågorna:
  • förmåga att tolka och analysera,
  • förmåga att kommunicera
  • förmåga att identifiera och lösa problem,
  • förmåga att reflektera,
  • förmåga att värdera och tänka kritiskt,
  • förmåga att jämföra och se skillnad och likhet,
  • förmåga till metakognition (att lära att lära)
Vad händer då med elevens lärande för livet, tror vi?

Tänk om vi kunde få till en lärmiljö på varje skola där man faktiskt vill lära  och lär av varandra. Att man som enskild individ använder sig av de lärdomarna. Elev - elev- Lärare - lärare. Elev - lärare. Lärare - elev. De 2 största utmaningarna är att våga lära av eleven samt att för sina kollegor visa på och argumentera för sina egna bra lärdomar.

Vad händer då allmännt med energin alla de gånger vi möts som medaktörer på den lokala skolan, tror vi?

Tänk om vi kunde se till att det långsamma språket/ den korrekta feedbacken/ det prestigelösa förhållningssättet är det dominerande arbetssättet i undervisningssituationen.

Vad händer då med elevens lust att lära, tror vi?

/ Anders Wockatz

Kommentarer

  • Björn Gimbringer säger:

    Gillar tanken att förmågorna hamnar i första rummet. Då blir stoffet ett medel för att visa kvalitet. En del spännande frågor infinner sig när man arbetar så här:



    T ex: Vilka stoffområden passar i år 9 för att eleven skall visa förmåga att värdera och tänka kritiskt? Vilka stoffområden passar i år fem? Vilka passar i år 1? TÄNK OM den röda tråden inte längre behöver vara en sliten metafor utan betydelse?



    När man väl valt stoffområde infinner sig nya frågor: Hur vet jag att eleven arbetar mot målen? Hur vet jag att eleven får utveckla rätt kvalitet? Hur kan jag bedöma att eleven når målen? Hur kan jag bedöma att kriterierna uppfylls? Hur vet jag att min bedömning inte skiljer sig från mina kollegors? Hur kan jag formativt kommunicera bedömningen till eleven så att hon förstår? Vad innebär svaren på dessa frågor för mitt sätt att planera undervisningen?



    TÄNK OM vi kunde organisera verksamheten så att lärare får tid att söka svaren på dessa frågor i samförstånd?



    Dags att TÄNKA OM?

    2010-10-31 | 23:53:46
  • Anders Wockatz säger:

    Kan det vara så smart tänkt att till stora delar är det centrala innehållet i kursplanerna utformat i de olika "stadierna" utefter just det du frågar efter, Björn? En smart inriktning för stoffet utifrån en kunskapsutveckling kring de kognitiva förmågorna.



    När man ser på första stycket i varje kunskapskravsbeskrivning för respektive år så handlar de ju om de kognitiva förmågorna ( det jag beskriver i det inledande inlägget )?



    Helt klart måste vi ta tillfället i akt nu i och med den nya skolan och organisera oss så fördelaktigt som möjligt.



    En passus är att vi får inte glömma bort samarbetet med Ellös F-5, det är superviktigt!!!

    2010-11-10 | 23:48:58

Kommentera inlägget här: