orustskolautvecklingsarbete

Här har jag skrivit för att under 2011-2016 dokumentera skolutvecklingstankar utifrån mitt perspektiv såsom inom Orust kommun anställd rektor och sedan uppdraget IKT-koordinator (i samband med vår breda satsning på digitala lärverktyg). En perfekt parkerad blogg att kolla på då och då. Hur tänkte jag då? Hmm... Sometimes I write in english.

Dag 3 på BETT

Kategori: Resereflektioner

Dagen ändrades om lite. Jag fick nys om att Apple store precis vid piazzan på Covent Garden erbjöd lektioner i IPad:s m m så jag styrde kosan dit. Och det var mödan värt. Fick lära mig en hel del om Ipad, IPod och Macbooken. Samt om app-världen m m.

Efter det väntade en föreläsning på Apples HQ på Hanover street 1. Lärare och elever från YBC i Nacka ( gymnasium, young business creatives ) var där och berättade om deras pedagogiska helhetsidé stöttat av en hög IKT-standard. En examinationsuppgift kan ni se på www.chattspraket.se ( grupparbete kring webbsida och dokumentärfilm samt enskilt PM ). Handlar om lärande kring språksociologisk undersökning. En annan examintaionsuppgift kan ni se på http://extranet.ybc-nacka.se/~ayllof/babbletown/Webbplats_4/HEM.html
Båda 2 bidragen är med och tävlar i en webbside-tävling. Gå in och titta på dem. Reflektera över vad den produktionen visar för måluppfyllelse.
Allt är producerat med Mac operativsystem och främst programmen iMovie och iWeb.

Sedan väntade en inspirationsträff med Stephanie Hamilton från Apple. Hon pratade om 21st century learning. Att det handlar om att utveckla de grundläggande kognitiva förmågorna utifrån "ccc" ( communication collaboration creation ). Hon tryckte extra hårt på kommunikation/ samarbete. Förändring måste ledas av visionära och jordnära ledare som stöttar sin personal på den nivå de är. Men samtidigt ställer höga krav kring den digital kompetensen.

Jag funderar en hel del på hur man kan skapa förståelse hos pedagogerna kring potentialen hos den digitala tekniken i lärandet. Den tillför ju en ny dimension, möjligheten till gränslöst och snabbare samarbete. Den största utmaningen tror jag ligger i komma till det stadiet att använda datorn till annat än bara en skrivmaskin eller en digital bok. Det får inte bara ersätta det vi har. Det måste tillföra en ny dimension. Där måste vi hjälpas åt. Jag kan tänka mig att var och en behöver coachning i samband med först och främst LPP-skapandet med eleverna. Och att LPP:n lever på UNIKUM och arbetet inom dess ramar på lärplattformen OrustLive. Så att var och en av personalen klättrar utifrån sin egen nivå. Och erbjuder eleven möjlighet att visa sina kunskaper med någon form av mediaskapande. Det ska kännas som ett krav att man kommer igång som personal, på sin nivå.

Jag ser jättemycket fram emot att få vara en del av det stödet till pedagogerna. En annan del av stödet är arbetslaget. Men det största stödet är eleven. Fråga dem hur de kan tänkas redovisa sina kunskaper. Exempelvis 2 och 2 ( lärkompisar? ) som spelar in en kommunikation, med eller utan bild. Eller en grupp som skapar en film. Det finns inga gränser. Och eleverna har många förslag. Det är en klar utmaning att försöka så långt det går att släppa makten och mana fram kreativiteten. Tekniktillförseln kommer att underlätta för oss i det här att släppa makten. Och eleven kommer oftare att bli nöjd med sin prestation. Det blir proffsigare, mer tidsenligt.

Imorgon väntar en förmiddag med bl a Theodore Gray ( en av grundarna till det stora företaget Wolfram, som bl a lagt ut gratis-appar som är som läromedel kring NO ). Även folk från Australien kommr och ska prata om ett projekt där de använt IPads på bredd.

Natti

Kommentarer

  • Senada Ahmic säger:

    Hej Anders!



    Tycker att det är väldigt roligt med så entusiastiska människor inom skolan och jag önskar dig lycka till i arbetet med att implementera de tankarna på Orust!

    Senada

    2011-01-14 | 11:07:28

Kommentera inlägget här: