Sista dagen på BETT
Kategori: Resereflektioner
Dagen har varit fantastisk. Den kröntes med en kväll där Erik Fichtelius på UR gjorde ett anförande om lärande och Petter berättade om sin uppväxt som dyslektiker i en akademisk familj. Han spelade även ett par låtar på slutet av kvällen.
Theodor Gray ( medgrundare av företaget Wolfram ) började prata på förmiddagen. Det han ville ha diskussion kring var huruvida världen är redo för e-böcker? Och då menar han inte böcker som bara är blädderbara. Det ser han bara som samma sak i annat media. Han pratar om upplevelseböcker. Och han visade oss en hel del. Som finns idag att köpa för billig penning som appar!!! Framför allt kring NO. Böcker där allt är klickbart och blir vridbart, flyger omkring om man så vill ( ex uppkomsten av solsystemet )... En helt ny generation som är greppbar med en fraktion av läromedelsbudgeten om man har grundverkyget, datorn.- Och där är ju vi snart. Kolla på www.periodictabletable.com ( periodiska systemet på ett bord ).
Sedan tog Abdul Cohan vid. Han jobbar vid en skola i Bolton som hade allt annat än bra betyg för eleverna och en hög andel barn med annat modersmål än engelska. De satsade på IPod touch för eleverna. Den är som en IPhone i storlek, har ingen telefonfunktion men dock nätuppkoppling/ stor lagringskapacitet, tillgång till appar och kamera. Den fyllde funktionen för att få samarbetet mellan hem - elev - personal att fungera bra. Nu har den skolan måluppfyllelse till 99% i NO...
Därefter lyssnade vi på Tim Rylands ( timrylands.com/blog ). Följer man den bloggen så får man sig till livs det hetaste bland "gamebased learning". Han visade på fantastiska möjligheter till interaktivitet för eleverna med hjälp av olika spel som finns ute.
Sedan på väg till mässan träffade jag på lunchstället 3 finska kollegor. En rektor och 2 lärare. De ingick i ett comenius-projekt där 6 skolor var med. Fokus på projektet var att lägga in 3D i undervisningen. De kommer jättegärna till Henåns skola och tittar på vår nybyggda skola i Henån och samtidigt inspirerar oss med vad tekniken kan göra för oss kring 3D. Se om skolan på www.silta.edu.hel.fi
På själva BETT-mässan fokuserade jag på SmartBords. För vecka 9 sitter det Smartboards 77" i 600-serien i våra klassrum på Henåns skola. Och vi har köpt med utbildning till dem i upphandlingen. Jag ser framför mig att det på ämneskonferenserna efter den utbildningen planeras på SmartBoarden ( för att öva bland likar, alla behöver samma sak och står nog på ungefär samma nivå ).
Avslutningsvis lite mer om Erik och Petter...
- Petter stod där och berättade om sin uppväxt. Han sa att han spelade clown i skolan för att han ville ha något att ta till när undervisningen fick honom att framstå som dum. Han studerade sent omsider på konstuniverstitet och är allt annat än dum.
- Erik berättade myckt om vilket stort utbud de har på UR. Han gav os även ett par smygvägar in i sökmotorsystemet ( som inte så många vet om ). www.m.ur.se samt www.m.ur.se/barn
Jag frågade Erik om vad han tyckte det var den viktigaste skolfrågan för mig som rektor att jobba med. Han svarade att det var att styra om klassrumsundervisningen mot det involverande sättet. En lektion där alla elever sitter på sina platser hela lektionen och bara lyssanr/ arbetar/ lyssnar/ arbetar. Det hör inte hemma i 21 st century learning. Det måste bli mer interaktivitet.
Slutligen... Googla på TED. Det är en sida som lyfter fram "ideas worth spreading". Källkritiken där är så enkel att Erik går i god för den. Otroliga talare som diskuterar kring stora samhällsproblem.
Natti