Dag 4 USA-besök
Kategori: Resereflektioner
http://www.sunjournal.com/city/story/1024224
Dagen var förlagd till Apples HQ ( högkvarter ) i Boston på One Eleven Huntington Street.
Först tog Jim Doyle från Apple emot oss och berättade om företaget. Nytt för mig är det stora miljöperspektiv som CEO ( VD ) Steve Jobs sätter väldigt högt på företagets agenda. Han har en ambition att år 2010-2015 ska 70% av alla Apple-produkter återvinnas. 2009 var det 66%. Bl a kan den ambitionen ses i att Al Gore sitter i Apples styrelse och i återvinningsveckan "Boston waste drive", där Apple är drivande. I all sin produktutveckling försöker de få ner den totala energikonsumtionen i samhället. Batterikapacitet, hållbarhet för produkten, borttagande av kvicksilver som komponent m m.
Sedan tog Stephanie Hamilton vid. Via Skype och ett bildspel. Hon är f d lärare och nu anställd på Apple. Jag lyssnade på henne i London också. En viktig sak hon brukar lyfta fram är hur mycket information det finns på internet idag. För att man ska få lite perspektiv på skillanden mellan bara att titta i böcker och att ha tillgång till att leta på internet. Idag finns det ca 1 Zeta-byte på internet. De flesta är förtrogna med Mega-byte, Giga- byte och Terra-byte. Många normala externa hårdiskar idag lagrar 1 Terra-byte. En MacBook har normalt 250 Giga-byte i sin hårddisk. 1 Zeta-byte är 1000 miljoner Tera-byte... Om 20 år är prognosen att det finns 35 Zeta-byte på internet...
Hon spann vidare på Ruben Puedenturas 2 modeller TPCK och SAMR ( som jag nämnde mer utförligt i blogg-inlägget "Dag 3 USA-besök" ), pratade utifrån de modellerna och visade exempel på hur olika skolor skapat innovativa lärmiljöer. När jag hörde henne rös jag lite och tänkte på hur rätt vi utformat Henåns nya skola... Och hur kul det ska bli att börja Orust kommuns 1-1 satsning på den skolan.
Apples Sverige-sektion presenterade därefter lite kring hur de jobbar. Bl a nämnde de att 80 av Sveriges 291 kommuner nu är så långt gångna i 1-1-tankar, kring laptops till elever i skolorna, att de har fattat politiska beslut kring det.
Orust kommun är en av de 80. Jag är stolt över våra politker och det är en fantastisk resa som tar fart snart. Och det bästa med det hela är att alla pedagoger kommer nu eller såsmåningom att tycka att det är roligt med det här. För att eleverna kommer tycka det. Då blir arbetsmiljön i klasrummet mycket bättre!
Jag är jätte-taggad och kommer ta mig an uppgiften som IKT-koordiantor i kommunen med stor ödmjukhet och respekt fr o m 1/ 7- 11. Med mig på varje skola måste jag ha med mig rektor fullt ut, IKT-ansvarig, respektive arbetslags IKT-inspiratörer ( 1 lärare och 1 elev ) och utvecklingsorganisationen. Uppåt måste skolchef, kommunchef och den politiska ledningen vara med på tåget fullt ut. IT-enheten måste vara med på tåget fullt ut ( de har ansvar för det trådlösa nätverket och vår pedagogiska lärplattform på nätet ).
Alla måste vara med, annars fungerar det inte!!!
I USA kallar de ofta den roll jag kommer ha fr o m 1/ 7-11 för "Instructional technology integrator". På en sida definieras uppdraget så här ( instructional staff= pedagoger ):
Focus: Helping teachers effectively integrate technology into the curriculum by:
|
||||||||||||
Mission Statement: The mission of the Instructional Technology Team is to prepare instructional staff to integrate |
P S Besökte självklart Bostons häftigaste Apple-butik idag, hittade bl a ett turkost skal till min MacBook. D S
P S II Reflektioner kommer som vanligt efter ca 1 vecka. Har bl a 3 bra filmer som jag tog med iPhonen. 18 minuter med elever i år 7 kring spelbaserat lärande, 50 minuter med den initiativtagande f d guvernören Angus King och 50 minuter med den duktiga Stephanie Hamilton från Apple. De komer ligga med som länkar till filmer på Youtube. D S II