Dag 3 BETT-mässa m m London
Kategori: Resereflektioner
Har fått ta del av en studie från "Kairo´s future", de 4 viktigaste slutsatserna där gicks igenom. Elever, lärare och förvaltningsledning/ IT-strateger deltog i enkäten bakom studien.. Genomgången leddes av Frida Edman ( f d Didaktikcentrum ) med en panel bestående av Cecilia Svedhem ( nyutexaminerad gymnasieelev ) och Danel Lundqvist ( bitr rektor på YBC gymnasium i Nacka ). På alla 4 punkter fick vi kvitton på att vi gör rätt i och med vår IKT-pedagogiska plan och inriktningen på vår upphandling. Känns skönt att vi tänkt/ tänker rätt! Ser fram emot att få föra en dialog med alla kring dessa 4 punkter, för att föra ett resonemang om vi känner igen oss på Orust.
David Kirtlan från ett brittiskt utbildningsföretag hade en mycket bra föreläsning om hur elever bättre kan visa kunskapskvalitéer och lärare mer professionellt kan göra formativ bedömning, med teknologi. Främst pratade han om podcasts. En podcast är en liten film med ett syfte. Tänk er att läraren enkelt med en IPod touch spelar in sin feedback till 2 elever samtidigt "live". Läraren tänker då mer på vad han/ hon säger för att det spelas in. Eleven kan se på det flera gånger och reflektera över det själv och med en kompis eller förälder när han/ hon vill. Det är hög kvalité. Sedan gjorde han reklam för det helt gratis underbara inom ITunes, nämligen ITunes U. U står för universitet. Apple och Standford university samarbetar kring det och lägger ut massa föreläsningar från Stanford där. Fritt fram att titta på och ladda ner. Väldigt stort utbud.
Dr Ruben Puentadura pratade om sitt hjärtebarn, spelbaserat lärande. Barn tenderar att göra sitt yttersta när det väl är ett spel. Därför bör spel användas i lärprocesser. För att få kallas ett spel ska det finnas en artificiell konflikt inbyggd och det ska vara ett mätbart resultat där någon vinner och någon förlorar. Regler ska finnas. Han åberopade bl a Vygotskys tanke om att man lär i sociala sammanhang och Gees tankar om lärande genom spel. Själv har han forskat i över 30 år och har en väldigt bra koll på vad man kan använda för vilken undervisningslektion som helst. Hans specialitet är matematik och historia. Tänk att få ha honom på ens skola en vecka och ha han hos var och en av lärarna i inspirationssyfte. För att göra medvetna val av spel i lärarens lektioner. Ruben har lagt ut massa bra grejer på ITunes U om spelbaserat lärande. Kräver bara att man har gratisprogramvaran ITunes nerladdat på sin dator.
LinEducation hade en visning på hur Google Docs och Sites kan fungera ur ett lärprocess-perspektiv med fokus på kollaboration och delning. Lite samma som jag och Andreas Hanfeldt ska göra på ledningsgruppen med rektorer coh förskolechefer den 24/ 1. Kul verktyg!!! Goolge Docs ingår alltså i den lärplattform vi valt, Google Apps for education.
Dagen toppades med en kvälls-bussning till Arsenals hemarena Emirates stadium där bl a Ewan Macintosch och Tomas Ravelli la olika perspektiv på ledarskap i skolan. Det var bara vi svenskar där ( ca 580 st ) och planen var upplyst av stora lampor nära marken. Planen är hälften konstgräs och hälften riktigt gräs. Lamporna var där för att ersätta solljuset. Tanken var egentligen att vi skulle fått gått ner på planen och att var och en skulle fått skjuta en straff på Tomas Ravelli ( gissa i vilket hörn? ) men arenan ville ha 100 000,- för att låta oss gå ner på den! Så vi obsererade bara.
Imorgon blir det mässbesök och lite föreläsningar på em. På mässan ska jag fokusera på interaktiva tavelsystem. Det är inte många här som talar om en interaktiv tavla med touchskärm ( som ex SmartBoard ) i klassrummet som något viktigt. Märker mer att förskola och särskola talar sig varma om dem. Kanske kan vi köpa billigare varianter utan touchskärm, ändå fast monterade i klassrummen? Eller bara takmonterade projektorer, ipod touch generation 4/ ipad2/ imacs som klasrumsstandard? Det här behöver vi prata oss samman om. Utifrån åldrar och skolform. Oavsett vad kan jag konstatera att vi behöver en långsiktig IKT-investeringsplan, kanske bör ta fram en nu för 2012-2020. Måste finnas nu när vi utrustar klassrummen med så mycket teknologi som standard.