orustskolautvecklingsarbete

Här har jag skrivit för att under 2011-2016 dokumentera skolutvecklingstankar utifrån mitt perspektiv såsom inom Orust kommun anställd rektor och sedan uppdraget IKT-koordinator (i samband med vår breda satsning på digitala lärverktyg). En perfekt parkerad blogg att kolla på då och då. Hur tänkte jag då? Hmm... Sometimes I write in english.

Dag 5 BETT-mässa m m London

Kategori: Resereflektioner

Jag träffade en pedagog på flyget hem, satt bredvid varandra. Vi pratade hela resan hem. Båda hade böcker framme som inte blev lästa.
Den här pedagogen kommer från Frida-koncernen och är mellanstadielärare. Frida som koncern är långt framme när det gäller digitala lärverktyg. De har ett dotterbolag som heter Didaktikcentrum som svarar för bl a kompetensutveckling.
Den här pedagogen personifierar för mig den moderna pedagogen ur ett "21st century learning"- perspektiv. Har man sett Sir Ken Robinsons lilla film på drygt 11 minuter förstår man vad jag menar
( www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U ). SE DEN!!!
Den här pedagogen personifierar för mig även det vi kommit fram till, i benchlearningsamarbetet med Finland 2011, som otroligt viktiga egenskaper i lärarkåren.
Nämligen "Passion, Stolhet, Förtroende" hos varje pedagog.
Bl a kom vi in på interaktiva tavlor ( se mitt föregående blogg-inlägg ). Varför ska vi ha dem? Är det så att de tar bort fokus för pedagogen från det kollaborativa lärandet där elevens vägar till målet är det viktiga? De är dessutom väldigt dyra.
Jag kommer försöka att ta fram en klassrumsstandard utifrån ett åldersperspektiv. F-3, 4-6 och 7-9. I den standarden tar jag inte med arbetsdatorer till eleverna.
Generellt/ Jag funderar på att istället för interaktiva tavlor ha en bra takmonterad projektor som ger en stor bild. Självklart kombinerat med bra högtalare och bra ljusavskärmningsfunktion. Även kanske 4 st IPod touch 4:e generationen och 2 st IPad 2. Samt 10 st bra hörlurar med mic.
Stadiespecifikt/ Inte funderat klart ännu.
Kanske är det så att den här klassrumsstandarden ( som kan fungera som en minsta gemensam nämnare ) kan få styra en IKT-investeringsplan 2012-2020?

Kommentarer

  • Birgitta Wikström säger:

    Tack för senast och de fina orden. Det bästa med Bett-resan är just de erfarenhetsutbytena man får möjlighet att göra under en sådan här resa.



    Tekniska lösningar duggar tätt och gångna veckans stora samtalsämne är väl apples lösning för att vi ska kunna göra interaktiva läromedel. Spännande!

    http://www.apple.com/ibooks-author/

    Jag tycker att det är oerhört viktigt att man inte låter sig förblindas av tekniken, utan låter pedagogiken vara i centrum och IKT en ingångsvinkel. Det gör apples i det här fallet. Det finns andra som också gör det, men många försöker sälja gamla lösningar i nya dyra förpackningar.



    Utvecklingen inom IKT går så snabbt att det är risk att man utrustar skolor med dyra lösningar, t ex smartboards, som snabbt blir föråldrade och inte kompatibla med det nya som kommer. Dessutom känns inte interaktiva tavlor så nytänkande, utan låser fast oss i gamla mönster där några få är aktiva i lärprocessen.



    Man kommer långt med god tillgång på terminaler (datorer/iPads etc) kombinerat med projektorer och whiteboard. Det är inte heller några billiga lösningar, men de ger pedagogisk frihet att utforska möjligheterna med IKT.



    Lycka till med er satsning!

    Birgitta Wikström



    2012-01-21 | 11:28:15

Kommentera inlägget här: