orustskolautvecklingsarbete

Här har jag skrivit för att under 2011-2016 dokumentera skolutvecklingstankar utifrån mitt perspektiv såsom inom Orust kommun anställd rektor och sedan uppdraget IKT-koordinator (i samband med vår breda satsning på digitala lärverktyg). En perfekt parkerad blogg att kolla på då och då. Hur tänkte jag då? Hmm... Sometimes I write in english.

Nålsögat - vad innebär det?

Kategori: Allmänt

Det är märkligt hur det går till i landets kommuner avseende att få igenom upphandlingar kring digitala lärverktyg.

Ibland är det verkligen skolan som är beställaren och har formulerat sig som de vill.
Ibland dikterar IT-enheten standard avseende både moln och personligt verktyg.
Ibland får skolan bestämma molnet men inte det personliga verktyget. Och vice versa.
Oavsett vad så är förfrågningsunderlagen mer eller mindre bra utformade så chansen för överklaganden är stor.

Men vi på Orust är igenom nålsögat. Vi har varit med från början från skolans sida. Skapade ett avtal på "bara" 2 år för att inte låsa fast oss i 1 teknik. Vilket visar sig helrätt med tanke på vårt intresse nu för laptops med Chrome OS och surfplattor. Just nu lever vi med MacBook Pro och Google Apps for education (den senare med en synkroniseringsfunktion mellan våra novaschem-filer in i domänen). I övrigt har vi ex UNIKUM och öppet internet.

Nålsögat passerades juni- 2012 då avtal med leverantör skrevs. Det är ju då resan börjar på allvar. Det är då man får kraft! 5 halvdagar/läsår (av lärarnas 16 heldagar) är ren kompetensutveckling för enskild pedagog/skolledare. Plus Tänk Om för skolledare och dess IKT-team. De allra flesta skolor har satt av tid i kalendariet för att lyfta goda exempel. IKT-teamen på varje skola finns (självfallet med duktiga pedagoger i, inga tekniker). Vi driver på inom V8-kommunerna* och förhoppningsvis genomför vi 2014 en mässa (arbetsnamn "Lärande i det digitala samhället") för 1000 pedagoger och skolledare. Inom det V8-samarbetet handleds vi av Hans-Åke Scherp. Vi för kontinuerligt dialog med IT-enhet och politiken för att underhålla de viktiga symbioserna med dem. Roligt nog så handlar det mest i samtalen kring the big 5 m m grundläggande kunskapssyn. Sedan teknologi. Och vi lutar oss ALLTID mot vårt mål juni- 2014:
"Ingen skolledare eller pedagog ska juni- 2014 oftast använda våra tillhandahållna basverktyg** på ett sätt som speglar sig mot ersättningsnivån i SAMR-modellen".

En otroligt viktig lärdom "so far":
Det är inte lätt att implementera ett nytt sätt att förhålla sig till teknologi i samklang med pedagogik och innehåll när man inte får 1-1. Ruben Puentadura säger det och jag upplever det nu. Hos oss gäller det när man bara får elevantalet x 0,25 antalet datorer till våra skolor F-6.
Därför känns det bra med den investeringsplan vi har som säger att F-6 ska 2014 kompletteras med surfplattor.

(*Strömstad, Tanum, Dals-Ed, Färgelanda, Munkedal, Sotenäs, Lysekil och Orust)
(**Mac, Google, UNIKUM och internet)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: