orustskolautvecklingsarbete

Här har jag skrivit för att under 2011-2016 dokumentera skolutvecklingstankar utifrån mitt perspektiv såsom inom Orust kommun anställd rektor och sedan uppdraget IKT-koordinator (i samband med vår breda satsning på digitala lärverktyg). En perfekt parkerad blogg att kolla på då och då. Hur tänkte jag då? Hmm... Sometimes I write in english.

Vad är viktigast att lägga mest krut på när man väl har "allt" på plats?

Kategori: Allmänt

För att läsa detta inlägg bör man ha läst det tidigare inlägget från 10/4 om "Nålsögat - vad innebär det"? Då får man lite större förståelse för vilket läge Orust är i nu. Att vi har en enkel teknologi på plats och ett tänk för implementeringen.
 
De 2 sakerna jag ställer mot varandra idag är molnet och det fysiska digitala verktyget.
 
Jag har under en längre tid känt att Google Apps verkligen främjar det kollaborativa lärandet. Att Mac/iPad verkligen främjar det personliga skapandet. Dock, "fel" använt (lärare som inte vet hur de ska använda det) är det större risk, utifrån de 2, för att Mac/iPad bara blir ett medel för konsumtion snarare än produktion.
 
Då blir ju svaret på rubrikens fråga rätt enkel, om man är i ett läge då man ska få med alla på samma tåg. Tolka mig inte fel, samma tåg innebär INTE att alla ska göra likadant. Samma tåg innebär att alla går mot det mål man satt upp på skolan/i kommunen.
 
För det kollaborativa lärandet i sig gör ju att människor pratar mer om hur man ska göra och varför. Mycket mer än om man fokuserar mest på att komma loss med sitt personliga verktyg. Och pratar människor om hur man ska göra och varför så blir det bra skolutveckling.
 
Grejen med Google Apps är ju att det finns så många bra verktyg inne i molnet. Men inte fullt ut alls jämförbart kvalitetsmässigt med exemepelvis Mac:ens iLifepaket. Hade en lärare som uttryckte det väldigt bra. Hen sa att produkten som kan skapas via Google presentation inte på långa vägar blev så bra som hen vill ville ha det för sina elever, keynote i iWorks var det som gällde. Men den läraren är relativt ensam om att tycka så. För de allra flesta blir det en alldeles utmärkt produkt via Google presentation. Sedan är ju Google Apps en dröm för det klassrumsnära perspektivet och formativ bedömning, särskilt om man kopplar in skolans schema till Googles kalender (som vi gjort).
 
Så låt er insireras på något sätt av hur Google Apps skulle kunna fungera på er skola. Ni kanske är igång men inte riktigt har koll på alla möjligheter? Eller så har ni bara privata konton? Eller så har ni inte nosat på det än? Då är ett besök på Skandinaviens första Google Apps summit något för dig. Gå till dksummit.org och titta. 24-25/8 i Köpenhamn på Örestads gymnasium. Ni kan också hålla ögonen öppna för ett event som LinEducation kommer hålla med fokus på Google Apps, 19-20/9 i Stockholm. 
 
Slutsatsen för mig i min roll som påverkar rektorer, IKT-team, lärare och elever är att jag angriper alltid en utmaning/möjlighet eller ett problem/dilemma på en skola, kring lärande som process, utifrån vad man kan göra och då först och främst med ett Google Apps- perspektiv. Satt i sitt sammanhang med Mac/iPad. Så tror/känner jag att vi kommer bäst vidare. Finns mig veterligen ingen forskning jag kan luta mig mot. Som i så många andra fall idag när tempot på teknologiutvecklingen går så fort. MEN...
 
...det är ju inte värre än att man värderar de teknologiska lösningarna utifrån forskningen syn på anknytnings- och motivationsteorier.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: