orustskolautvecklingsarbete

Här har jag skrivit för att under 2011-2016 dokumentera skolutvecklingstankar utifrån mitt perspektiv såsom inom Orust kommun anställd rektor och sedan uppdraget IKT-koordinator (i samband med vår breda satsning på digitala lärverktyg). En perfekt parkerad blogg att kolla på då och då. Hur tänkte jag då? Hmm... Sometimes I write in english.

Det första året med 1-1 för år 7-gy och 1-4 för år F-6

Kategori: Allmänt

Utveckling med Lin

Det har varit en utmaning för oss att komma igång och låta Lin få känna Orust och våra förutsättningar På Riktigt (hahaha...) för bästa utveckling. En hashtag jag har skapat på twitter heter #detärdetaljernadethandlarom . Den detaljen att jag är en kompetent och krävande beställare och att Hanna Askelund (och först Frida Edman) är riktigt duktiga processledare är otroligt central för att vi är där vi är idag.

Vi är nu på god väg att få rektorerna till att bli egna beställare OCH få till stånd de individuella handlingsplanerna för pedagogerna, i självvalda lärkompispar på den egna skolenheten.

 

Syn på målen

Det målet vi alltid referar till i vår satsning är:

https://docs.google.com/document/d/1QIJh4QB3NED9xrgPXyW4hOouL_3d5CPS20or1hrNq8Q/edit?usp=sharing

Det är lika mycket ett attitydmål för personal som ett klimatmål för hela lärmiljön. Det vi vill juni- 2014 är att när någon tittar på lärmiljön i klassrummet så ska de uppleva att vi i har anammat teknologin Orust och internet tillhandahåller.

Den SWOT-analys vi gjorde i ledningsgruppen (rektorer och skolchef) nu nyss under VT-13 kan ses här:

https://docs.google.com/document/d/1hx9SAswqjz674Pb6p5Nghk01e9wGd6v8cbGiAuVOd5o/edit?usp=sharing

 

Jag vill tacka...

...alla duktiga pedagoger och skolledare för ert engagemang. Alla som dagligen medverkar till att satsningen fungerar. Politiker, skolförvaltning, föräldrar, IT-enhet, alla kontaktpersoner på LinEducation i olika ärenden. Och inte minst alla ni elever som har visat på ett stort ansvar över att sköta de digitala lärverktygen på ett jättebra sätt (Mac/Google/UNIKUM/internet)!

 

På inspirationsdagen 130617...

...visade Karin Andeby (lärare på Munkebäcks-gymnasiet i Göteborg) webresursen padlet.com för drygt 140 pedagoger/skolledare och de här inläggen gjorde massan (Karin inledde med "1 dator per elev och lärare...Hur känns det?"):

http://padlet.com/wall/lineducation/wish/10610395 

Det visar på att vi har en hel del detaljer att ta tag i, framför allt kring användandet i klassrummet. Men också att suget på 1-1 i år F-6 är STORT.

 

Vad tyckte då år 9:s elever som nu gick ut?

Tänk på att det var dålig svarsfrekvens (ca 44%). Vi har ju med Hans-Åke Scherps ledning konstaterat att det är viktigt med lärglädje för eleverna. De som svarar här, deras smekmånad med datorena är över och de slutar snart:

 
Vad tyckte eleverna år 7-gymnasiet i december - 2012?
 
Ca 1 månad efter att de fått datorena. Här är mycket bättre svarsfrekvens (ca 95%):
 

 

Att tänka utanför boxen...

 
...kan beskrivas som att tycka om att känna sig "uncomfortably exited" (ref: Tina Ornduff från Google Earth Outreach team, som vi hade via HangOut till personalen 130617 i Ängås aula).
 
TYCKER DU OM ATT KÄNNA DIG
???
 
Om inte bör det vara bland det viktigaste under nästa läsår!
 
 

 

Kommentarer

  • Gunnar Pederssen säger:

    Anders - det mål för juni 2014 som du skriver om och länkar till ovan, skulle du i text kunna förtydliga det?

    Jag upplever att det är viktigt att även i text kunna bilda sig en uppfattning om vad målet går ut på och hur man som pedagog kan veta om man nått det, eller om man är på rätt väg. Många ibland oss är inte bekanta med Puenteduras terminologi och hade nog gärna fått läsa sig till vad nivåerna handlar om och hur vi förväntas ställa oss till det.

    Svar: När jag för en dialog med rektorerna kring just det här målet du hänvisar till (ett av många delmål till juni- 2014, men det viktigaste) så pratar jag om att de bör titta på användandet av och implementerandet i undervisningen av Mac/Google/UNIKUM/internet. I skenet av SAMR- och TPACK-modellerna. Utifrån Lgr11:s kunskapssyn. Målet i text finns i den IKT-pedagogiska planen 201-2016 på http://orustikt.weebly.com under Dokumentarkiv. Men där står det inte i detalj hur man ska tolka varje mål. Så är det inte heller tänkt. Jag tror att de flesta av er är bekanta med Puentaduras terminologi, men inte på djupet. Den största effekten för var och en kring en ökad förståelse runt vår målsättning är enskilda samtal med pedagoger som utgår från just deras sätt att tillhandahålla lärmiljöer för eleverna. Det måste även rektorerna och IKT-teamen göra. En sak är säker, når vi det satta målet juni- 2014 så har vi markant, och mest troligt hållbart över tid, ökat kvalitén på lärmiljön på hela Orust. Jag tar gärna en fördjupad dialog med de pedagoger som vill, så länge jag får veta vilka de är.
    Anders Wockatz

    2013-06-18 | 14:12:08

Kommentera inlägget här: