orustskolautvecklingsarbete

Här har jag skrivit för att 2011-2016 dokumentera skolutvecklingstankar utifrån mitt perspektiv såsom inom Orust kommun anställd rektor, med det tillfälliga uppdraget IKT-koordinator (i samband med vår breda satsning på digitala lärverktyg). En perfekt parkerad blogg att kolla på då och då. Hur tänkte jag då? Hmm... Sometimes I write in english. Administreras av/administrated by [email protected]

Talsyntes - brett begrepp och brett anvädningsområde

Kategori: Allmänt

Det är så skönt att bara kunna använda uppläsnings-talsyntes när man skrivit ett stycke text. Som reflektor. Bara luta sig tillbaka. blunda och lyssna på det man själv skrivit. Ger en ett härligt perspektiv, ett slags utifrån-perspektiv. Har man skrivit för långa meningar? Har man gjort ett syftningsfel? Har man skrivit med en tydlig röd tråd? Har man stavat rätt? M m. Ett annat vardagligt användningsområde kan vara när man istället för att läsa vill höra en artikel eller sammanfattning eller dylikt. Ett tredje sätt att använda det är direkt när man skriver, som en stavningshjälp när man hör orden läsas upp när man trycker på mellanslagstangenten. M m.
 
Jag är och har varit otroligt inspirerad av vår fantastiskt engagerade Inger Svensson på Orust. Hon driver bl a Orust Skoldatatek och har länge arbetat med talsyntes för BIBASS (barn i behov av särskilt stöd). Även då tal till text via olika appar som ex SayHi eller Dragon Dictation. Annars är ju text til tal det vanligaste. Tack vare hennes initiering har vi nu bl a Inläsningstjänst på kommunlicens för alla skolor. Det är smidigt. Med Inläsningstjänst i iOS-eller Android-produkt kan man strömma alla läromedel som ljudböcker. Perfekt för långa bussresor när man vill sjunka in lite i sig själv. Har man dessutom enskild Legimus-inlogging får man tillgång till allt där, via ex deras app Legimus.
 
I datorn (Mac) använder vi Emerson Reader som Daisy-spelare, en gratis-mjukvara. Fungerar mot OS X Mavericks.
 
I iOS-produkter (som Skoldatateket fördelar) finns en bra uppläsnngstalsyntes via Iställningar/Allmänt/Hjälpmedel/Tala markerad text. Den anpassar sig till det språket som visas.
 
I OS X (för Mac) finns en bra uppläsningstalsyntes där man kan ladda ner 26 språk gratis, styrs av en snabbfunktionen alt+esc när man väl slagit på det under Inställningar/Diktering och tal/ Talsyntes.
 
Våra multimaskiner från Canon (kopiator/skrivare/scanner) håller på att genom en OCR mjukvaruinstallation på servern bli ett bra komplement. Man scannar in en text och skickar den direkt via multimaskinen till den/de epost-adresser man vill och mottagaren kan läsa upp dem med ex Mac:ens ingående talsyntes.
 
Vi provar även ut dokumentkamera. Just nu Hover Cam Solo 5 som vi fått att fungera bra med Mac och mjukvaran (OCR-konverteraren) Abbyy FineReader Express.
 
Den "on line"- talsyntesen (AppWriter Cloud) vi har i Chrome-webläsaren har en särskild funktion på svenska, nämligen ljudande tangentbord väl inne i ett Google Docs/Dokument. Perfekt för när yngre barn samt nyanlända med annat modersmål ska lära sig bokstävernas ljud och direkt efter det hur ordet låter. Som standard finns inne i ett Google Docs/Dokument uppläsning av ord och meningar när man skriver , ordprediktion, bygga egen ordbok och bygga egen stavningshjälp. Vidare i standarden finns uppläsningstalsyntes när man markerar en text var som helst på webben, i form av en liten dialogruta som uppenbarar sig. I den dialogrutan kan man välja språk. Standarden omfattar, förutom svenska, engelska/tyska/spanska/franska. Självfallet kan man få fler språk men då kostar det mer. Alla funktioner går att slå av och på. Vill man snabbt och enkelt inaktivera själva programmet gör man det via Chrome/Inställningar/Verktyg/Tillägg.
 
Och, inget av de ovanstående krockar med varandra!  :  )
 
Min "mission" (en av flera) just nu är att så ofta jag kan visa på hur bra det kan vara att använda olika former av talsyntes i vardagen när man skapar/ producerar. För då kanske de som haft det förr (de där barnen i behov av särskilt stöd ni vet) kan använda talsyntesen utan att känna sig som att det är något för de som har det lite svårt. Väldigt troligt kommer även flera elever närmare sin metakognition, alltså kring sitt eget bästa sätt att lära i olika situationer. Så häng på, börja använda talsyntes i alla möjliga sammanhang. Har ni fler vardagliga användningsområden att dela med er av?