orustskolautvecklingsarbete

Här har jag skrivit för att 2011-2016 dokumentera skolutvecklingstankar utifrån mitt perspektiv såsom inom Orust kommun anställd rektor, med det tillfälliga uppdraget IKT-koordinator (i samband med vår breda satsning på digitala lärverktyg). En perfekt parkerad blogg att kolla på då och då. Hur tänkte jag då? Hmm... Sometimes I write in english. Administreras av/administrated by [email protected]

2014 ut - 2015 in (7 punkter)

Kategori: Allmänt

1/ Resan har påbörjats på allvar mot 
 
för alla våra chefer inom förvaltningen.
Förvaltningschefen går i täten. Alla ska självskatta sig, med stöd, innan sportlovet- 15. Viktigt att det är med stöd, för en del famlar helt naturligt kring vad de olika formuleringarna är i målen. Ex finns inte ordet "relationerande", men likväl är det väldigt centralt i elevens lärmiljö för bästa möjliga resultat. Mycket forskning pekar på vikten av att chefen är med för att nå framgång. Här är lite samlat kring just digitala satsningar.
 
2/ Vi börjar titta på annat än bara MacBook och iPad.
Under våren påbörjas ett upphandlingsarbete. Fokus är fortfarande användarvänlighet. Den här Chromebooken från Lenovo är himla bra. Se på de olika möjligheterna man kan använda den via bilderna. 11" (iPad är 9,7", iPad mini är 7,9"), touchskärm, Chrome Web Store istället för App-store. F-6-rektorerna tänker så det knakar kring frågor om behov kring antal barn/ lärverktyg. Är 1-1 viktigt eller inte?
 
 
3/ Medie- och informationskunnighet samt etik runt sociala medier börjar vi ta ett samlat grepp om.
 
Statens medieråds hemsida och deras MIK-rum är ett måste att känna till som skolpersonal i Sverige. 
Se den här, håller du med om sensmoralen bakom "hashtaggen" (#)?
Se den här, hur känns det efter den?
 
Vårt samarbete med duktiga Jeanette Rahbe från
 
fortsätter runt medvetandegörande hos personalen om vad som händer ute på nätet. Det här gör vi i samarbete med Folkhälsorådet på Orust. Vi rivstartar nya året med en dragning i ledningsgruppen 13/1 med även lärare som deltagit i satsningen under 2014.
 
4/ Samarbetet med Mediapoolen kommer fortsätta.
Vi ska bara hjälpa till att modernisera avtalet lite. För att vara på det klara med en detalj, det är inte så att vi kan handla produkter från Mediapoolen. Vi använder BARA deras strömmande media och utlångingstjänst. Titta in här för att skapa konton i deras nya plattform efter 1/1, så här heter den.
 
5/ Jag som IKT-koordinator har fokuserat mer fr o m HT-14 på enskild coachning. 
Under hösten har det gällt chefer och IKT-ansvariga pedagoger. Nu under v. 3 har jag förmånen att få träffa specialpedagogerna 1 och 1. Det är väldigt givande och jag måste ge en eloge till mr Doodle. Ett mycket bra bokningssystem i molnet. Så nu är coachning över tid igång för alla 3 kategorier, bara att hålla i och åka!
 
 
 
6/ Kompetensutveckling
Under hösten har jag provat på att köra en MOOC (Massive open online course), d v s en studiecirkel med potential att växa enkelt för att mycket sköts digitalt. Just den här var fokuserad på hur Google Apps for education kan manageras från kontrollpanelen. För en bra och säker användarmiljö för dess användare. Verktyget jag använde var en grupp i 
 
Google+ är ett socialt medie precis som Facebook är.
Grupper i Google+ är som Facebook-grupper fast bättre. Varför? För att det kan kopplas till ditt jobb-konto på utb.orust.se alt gym.orust.se
Är du inloggad på ditt jobb-konto på Google har du tillgång till Google+. När vi väl slår på det (inte på idag, väntar in önskemål från er).
Kanske blir det enklare med Google+ att skilja på privatliv och jobb?
Är väldigt sugen att hjälpa igång de som vill. 
OBS! Inte aktuellt för elever. Precis som Youtube och Blogger är det tänkt först och främst för personal, sedan får vi se.
 
7/ Ta hand om er och har riktigt sköna helger nu så ses vi i januari!
 
#slutarattsurfa ,se den här korta lilla klassikern. 
 
Påminner om det viktigaste på jorden, intentionerna i lärplanens första kapitel, att vi får barnen att försöka bidraga till det här.
 
Drick lagom. Underbar reklamfilm av Systembolaget.
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: